Gratis verzending binnen NL, BE & DE
Levertijd 1-2 werkdagen
Retourneren binnen 14 dagen
Voor 15:00 besteld, morgen in huis!

Wat is katoen?

  • Katoen is duurzaam, erg sterk, slijt niet snel, makkelijk wasbaar en is huidvriendelijk.
  • Katoen is een heerlijk zachte vezel, die uit de opperhuid van de zaden van de katoenplant groeit
  • Het groeit op de akkers van boerderijen waar het lekker warm is.
  • Van de vrucht van de katoenplant wordt uiteindelijk de stof gemaakt.

Er zijn zo’n 40 soorten katoen

Wist je dat wij als mensen al meer dan 14000 jaar gebruik maken van katoen? Onderzoekers beweren dat de Egyptenaren in 12.000 voor Christus al katoen hadden, en hebben sporen van katoen gevonden in Mexicaanse grotten (Een katoenen doek en fragmenten van vezels die met veren en bont waren verweven) die ongeveer 7000 jaar oud waren.

Hoe groeit katoen?

De katoenplant wordt regelmatig besproeid met water en wordt gecontroleerd op ongedierte. Het duurt gemiddeld zes maanden voordat de katoenplant geoogst wordt.

De zaadjes worden geplant in de grond. De grond is vrijgemaakt van onkruid en er wordt echt goed gesproeid zodat het lekker vochtig is. De zaden ontkiemen in vier tot vijf weken. Een paar weken later verschijnen de eerste bloemknoppen en niet kort daarna verschijnen de bloemen.

De katoenbol is de vrucht van de katoenplant.

De bloemen vallen eraf en laten de zaadjes achter die langzaam rijpen om uiteindelijk een katoenbolletje te worden. De bolletjes rijpen en barsten open. Dan zie je de witte bol. Grote mechanische katoenplukkers worden gebruikt om het gewas te plukken.

Grote oogstmachines verzamelen het rijpe katoen.

De katoen wordt vervolgens verpakt en vervoerd naar de 'gin' gestuurd waar het wordt geweven. Dit betekent dat de ruwe katoenvezel, pluis genoemd, wordt gereinigd.

De zaden worden verwijderd en ook ander plantenafval zoals bladeren en stengel.

Een deel van de zaden wordt gebruikt voor de volgende oogst en de rest wordt vermalen en verwerkt tot olie, plastic, voer voor dieren en margarine.

Het pluizige pluis wordt in balen geperst en naar fabrieken verscheept waar het tot draad wordt gesponnen en vervolgens tot stof wordt geweven.

Katoen wordt in meer dan 70 landen verbouwd. China, de Verenigde Staten, India en Pakistan zijn de topproducenten van katoen. De beste kwaliteit katoen komt uit Egypte en Australië.

Katoenen stof

Het omzetten van pluis in stof omvat verschillende processen, waaronder kaarden en kammen: het pluizen reinigen en uitrekken tot lange, rechte vezels.

Katoenen draden worden geweven tot doek op een weefgetouw in een fabriek. Dit wordt gedaan door de weefmachine.

Spinnen: het ineendraaien van losse vezels tot draad.

Weven: op een machine die weefgetouw wordt genoemd, worden de draden aan elkaar geweven om stof te maken. Met een beetje oefening is het zo ook mogelijk om bijvoorbeeld figuurtjes te  maken.

starrockethistorymagnifiercross